CBR verbetert onderdeel gevaarherkenning theorie-examen

Het CBR doet onderzoek naar het onderdeel gevaarherkenning van het theorie-examen. Dit gedeelte van het examen is volgens het CBR gedateerd. Vanwege die gedateerdheid wordt ook de slagingsnorm bewust laag gehouden. Dat vertelt Harold Bekhuis, manager divisie Theorie van het CBR. Tijdens de Lesauto Testdag op 18 september ging het CBR in op de laatste ontwikkelingen in het theorie-examen.

Het onderdeel gevaarherkenning is niet slecht, maar wel gedateerd, zegt Bekhuis. “We hebben regelmatig discussies over vragen met deskundigen en dat is niet goed. Om deze discussies te voorkomen is de normering heel laag gelegd.” Van de 25 vragen hoeven kandidaten er maar 13 goed te hebben. “Het gevolg is dat 97 procent van de kandidaten hiervoor slaagt. De vraag is: hoe goed is een examen als vrijwel iedereen ervoor slaagt? Je wilt dat kandidaten de gevaren goed herkennen in het verkeer. Rijschoolhouders kunnen deze gevaren goed bijbrengen, maar wij moeten ze goed kunnen testen.”

Bewegende beelden

Net als bij de andere vragen uit het theorie-examen, wil het CBR ook bij gevaarherkenning bewegende beelden gaan gebruiken. “We weten uit de literatuur dat het gebruik van bewegende beelden dé manier is om gevaarherkenning te toetsen. Vroeger kon dat nog niet, maar nu onze systemen zijn doorontwikkeld, wordt het tijd om dit onderdeel op te pakken. Dit doen we samen met de branche en uitgevers. Voordat we zover zijn, overleggen we met een externe adviesgroep over wat er allemaal mogelijk is. We kijken daarbij ook naar het buitenland: wat werkt wel en wat juist niet?” Het onderdeel gevaarherkenning wordt volgens Bekhuis nog niet in 2018 aangepakt, maar wel ‘zo snel mogelijk daarna’…….Lees verder op verkeerspro.nl

×

 

Hi!

Klik hieronder op onze klantenservice chat en stel je vraag!

× Stel je vraag