Europese automobilisten zijn tien procent van de rijtijd afgeleid

Europese automobilisten besteden tien procent van de rijtijd aan afleidende activiteiten, zoals eten of het gebruik van de telefoon. Vier procent daarvan bestaat uit ‘hand-held’ gebruik van de mobiele telefoon, zoals bellen of versturen van berichtjes. Het telefoongebruik neemt met name toe als de auto stilstaat of langzaam rijdt. Dat blijkt uit de resultaten van het Europese onderzoeksproject UDRIVE.
Voor het onderzoek werden in zes verschillende Europese landen vrachtauto’s, personenauto’s en motorscooters uitgerust met meetapparatuur en camera’s. De voertuigen en hun bestuurders zijn gedurende twee jaar ‘gevolgd’ in het dagelijks gebruik. Het Nederlandse deel van het onderzoek is uitgevoerd door TNO en SWOV.

Afleiding

Vrachtautochauffeurs zijn tijdens het rijden langere tijd afgeleid: zij blijken bijna twintig van de rijtijd bezig te zijn met afleidende handelingen, veelal eten en telefoongebruik. Bijna drie procent van de rijtijd besteedden zij aan het ‘visueel-manueel gebruik’ van de mobiele telefoon, waaronder lezen en opstellen van tekstberichten.

Nederlandse automobilisten kijken in 27 procent van de gevallen in de dode hoek alvorens af te slaan. Bij het verlaten van een rotonde kijkt 19 procent in de dode hoek. Onder vrachtautochauffeurs is dit 19 procent bij het rechts afslaan en 27 procent bij het verlaten van een rotonde. Dit is meer dan in andere Europese landen; daar lag het gemiddelde nog onder de 10 procent.

Binnen het UDRIVE-onderzoek is ook gekeken naar het de verschillende rijstijlen. Hieruit kwam naar voren dat het zogeheten ‘ecodriving’ (schakelen en remmen) binnen de bebouwde kom tot 25 procent minder brandstofverbruik en emissie kan leiden…….Lees verder op verkeerspro.nl

×

 

Hi!

Klik hieronder op onze klantenservice chat en stel je vraag!

× Stel je vraag