Jongeren vaker betrokken bij verkeersongevallen

Kinderen en tieners raken steeds vaker betrokken bij verkeersongelukken. In het eerste half jaar van 2017 waren 3.073 kinderen tussen de 4 en 18 jaar betrokken bij een verkeersongeval. In 2014 waren dit er nog 2.612. Deze stijging van 18 procent is ‘een zorgelijke trend’ volgens verkeersveiligheidsorganisatie Smart Traffic Accident Reporting (STAR).

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Zowel het aantal verkeersdoden als ernstig gewonden bij een ongeval stijgt. Nederland stond een paar jaar geleden nog in de top 3 van veiligste landen ter wereld. Tegenwoordig bezet de verkeersveiligheid in ons land slechts een negende plaats. Met de uitkomsten van het onderzoek dat STAR hield hopen verkeersveiligheidsinstanties zoals de Nationale Politie gericht te kunnen werken om verkeersongevallen terug te dringen.

Bromfietsers verhoogt risico

In de periode januari 2014 tot november 2017 waren er in totaal 19.158 ongevallen met jongeren als bestuurder of voetganger. Wat opvalt is dat brom- en snorfietsen het meest betrokken zijn bij ongevallen. Bij maar liefst 55 procent van de ongevallen was een bromfiets betrokken. Er is een duidelijk verschil tussen jongens en meisjes. In twee derde van de gevallen in deze doelgroep is het slachtoffer een jongen, en in een derde een meisje.

Daarnaast valt op dat bijna driekwart van de ongevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats rondom schooltijd. Volgens STAR is dit een logisch voorval. School, vrienden, en sport zijn namelijk vaak in dezelfde woonplaats te vinden. Overigens zijn wegen waar een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur geldt het gevaarlijkst, hier gebeurt ruim twee derde van de ongevallen. Bovendien blijken rotondes een veilige vorm te zijn van kruispuntinrichting, slechts 8 procent van de ongelukken vindt hier plaats…….Lees verder op verkeerspro.nl

×

 

Hi!

Klik hieronder op onze klantenservice chat en stel je vraag!

× Stel je vraag