Lange wachttijden bij CBR: ‘Geef goed presterende rijscholen voorrang’

Het geduld binnen de rijschoolbranche lijkt op te raken nu de reserveringstermijnen bij het CBR weer oplopen. Inmiddels zijn twaalf weken opnieuw geen uitzondering, sommige rijinstructeurs spreken zelfs over veertien of vijftien weken. De suggestie van BOVAG: neem maatregelen tegen rijscholen die keer op keer kansloze kandidaten naar de praktijkexamens sturen, of geef rijscholen voorrang die doorgaans wél goed voorbereide kandidaten op examen sturen. Het CBR zegt ervoor open te staan dit idee te onderzoeken.

De vraag naar rijexamens stijgt zo hard, dat de termijnen voor de praktijkexamens in ruim de helft van alle locaties worden overschreden. “In de eerste drie maanden van 2016 namen we 148.754 examens en toetsen af voor auto, motor en bromfiets. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg dat aantal met bijna 11.000 naar 159.73”, aldus het CBR. Bij de beroepsexamens ging het aantal in diezelfde periode omhoog van 8.551 naar 11.599, een stijging van 36 procent.

CBR belooft beterschap

Het CBR heeft vorig jaar zestig nieuwe examinatoren geworven. Dit jaar komen er nog eens zestig bij, die na een opleiding van drie tot negen maanden aan de slag kunnen. “Daarnaast blijven we overwerken.” Aanvankelijk zouden de problemen tot halverwege 2017 duren, maar nu verwacht het CBR pas eind dit jaar lange wachttijden te hebben opgelost. “Met de capaciteitsuitbreiding hopen we eind dit jaar voor de categorieën auto, motor en bromfiets weer binnen de afgesproken reserveringstermijnen te komen”, aldus het CBR.

Peter van Neck, voorzitter van de VRB, noemt de lange wachttijden een ‘slechte zaak’. “Elk jaar is het in deze periode een drama. Het CBR belooft steeds beterschap, maar we zijn weer terug bij af. We zien geen verbetering. De meeste klachten komen uit de B-hoek, maar we zien nu ook lange wachttijden bij de A-examens en zelfs bij het theorie-examen.” Dit laatste ontkent het CBR overigens. “Dit is niet het geval. Kandidaten kunnen gewoon binnen vier weken een theorie-examen boeken”, aldus woordvoerster Irene Heldens……..Lees verder op verkeerspro.nl

×

 

Hi!

Klik hieronder op onze klantenservice chat en stel je vraag!

× Stel je vraag