Mogelijk toch steun voor kilometerheffing

De kilometerheffing gaat er wellicht toch komen. Dat blijkt uit plannen van de milieu-afdelingen van zes politieke partijen, waaronder de vier partijen die momenteel coalitie-onderhandelingen voeren. Met deze maatregel moet rijden op duurzame brandstoffen worden gepromoot. Ook zijn er plannen voor een verbod op verkoop van nieuwe auto’s op fossiele brandstoffen per 2025. 

Vorig jaar stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een verbod op de verkoop van nieuwe personenauto’s op benzine en diesel. Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaf destijds aan dat dit niet haalbaar was en bovendien in strijd was met eerder gemaakte afspraken uit het Energieakkoord. Nu lijkt het alsof een dergelijk verbod er alsnog komt, blijkt uit berichtgeving van de Volkskrant.

Nieuw kabinet

Momenteel vinden onderhandelingen plaats over de vorming van een nieuw kabinet. Daarbij zijn VVD, CDA, D66 en GroenLinks betrokken. De milieucommissies van deze vier partijen en van PvdA en ChristenUnie zouden graag zien dat er een verkoopverbod en een kilometerheffing worden ingevoerd. Hun advies wordt als input meegenomen in de coalitie-onderhandelingen. Of de plannen in het nieuwe regeerakkoord terechtkomen, is dus even afwachten.

In het verleden was de VVD namelijk fel tegenstander van een kilometerheffing. Ook zagen de liberalen niets in een verkoopverbod met ingang van 2025. Hoe de partij (de grootste in de Tweede Kamer) er nu tegenaan kijkt, is niet geheel duidelijk. Een eventueel verbod betreft alleen de nieuwverkopen en heeft bovendien geen betrekking op vrachtauto’s. Of het eventuele verbod ook geldt voor rijden op gassen, zoals lpg en gecomprimeerd aardgas, is niet duidelijk…….Lees verder op verkeerspro.nl

×

 

Hi!

Klik hieronder op onze klantenservice chat en stel je vraag!

× Stel je vraag