Nieuwe politieauto moet 250 kilometer per uur kunnen rijden

De politie staat op het punt tachtig nieuwe auto’s te bestellen. Een eis voor het nieuwe wagenpark is dat de auto’s minstens 250 kilometer per uur moeten kunnen rijden. Dat blijkt uit de aanbestedingsdocumenten die De Telegraaf heeft ingezien. Welk automerk de huidige Volvo V70’s gaat vervangen, is nog onduidelijk.

Met de snelle auto’s krijgt de politie weer ‘het gezag op het asfalt’, zegt Egbert-Jan van Hasselt, projectleider infrastructuur bij de politie. Agenten moeten op de vlucht geslagen criminelen en andere wegmisbruikers aan kunnen houden. “We stellen eisen aan het voertuig, maar duidelijk is dat we in de uiteindelijke aanbesteding gaan voor het allerbeste.”

Snelwegpolitie

Als voorbeeld noemt hij de Audi-bende: een groep criminelen die veel plofkraken pleegt vlak over de grens in Duitsland. Leden van de Nederlandse bende rijden na plofkraak met hoge snelheid terug naar Nederland, meestal in gestolen Audi’s. In februari kwamen twee leden van de bende om het leven nadat hun auto met hoge snelheid van de weg raakte. Even daarvoor hadden ze ingebroken in een telefoonwinkel in Uerdingen.

Met het aanschaffen van de snelle wagens speelt de politie in op het verdwijnen van de snelwegpolitie. Het speciale team verdwijnt per 1 januari 2017. De snelwegpolitie bestaat nu nog uit twintig agenten die met acht snelle auto’s rondrijden. Tussen 1962 en 1996 had de snelwegpolitie nog meer dan vijfhonderd Porsches in meer dan 13 uitvoeringen.…..Lees verder op verkeerspro.nl

×

 

Hi!

Klik hieronder op onze klantenservice chat en stel je vraag!

× Stel je vraag