• Oudste rijschool van Nederland
  • Meer dan 55.000 geslaagden
  • 100% slagingspercentage
  • Lid Bovag
  • Standaard anti-slipcursus

Nieuws

Main / Nieuws / OM wil duidelijkheid over regels telefoongebruik in auto

OM wil duidelijkheid over regels telefoongebruik in auto

0

Het Openbaar Ministerie wil weten of het nu wel of niet verboden is om tijdens het rijden je smartphone te bedienen in een telefoonhouder. Het OM gaat daarom in beroep tegen een uitspraak van een kantonrechter waarin het zélf gelijk kreeg.

Dat schrijft NRC donderdag. Een automobilist werd in Sneek door agenten betrapt op het bedienen van zijn telefoon. De man zou een opvallende politieauto hebben gepasseerd terwijl hij met zijn telefoon bezig was. Zijn mobieltje zat in een houder links van het stuur.

De bestuurder kreeg een boete van 239 euro, waar hij tegen in beroep ging. De rechtbank Noord-Nederland ging mee in de stelling van het OM dat het aanraken van de telefoon gelijk staat aan het vasthouden ervan. Het OM wil nu weten of er een algemeen verbod geldt: mag niemand vanaf meer zijn telefoonscherm aanraken, ook niet als de telefoon in een houder bevestigd is en de bestuurder op wil nemen wanneer er gebeld wordt?

Nieuw beleid politie

Door in beroep te gaan hoopt het OM meer duidelijkheid te krijgen. Het hof in gaat zich nu over deze zaak buigen. “We zijn niet van standpunt gewijzigd, maar een uitspraak van het gerechtshof weegt zwaarder dan een uitspraak van een kantonrechter”, zegt een woordvoerder van het OM tegen de krant. “Voor wij ons beleid aanpassen en de politie nieuwe instructies geven, wachten wij eerst die uitspraak af.”

Nu de uitspraak van het hof er nog niet is, weet het OM dus ook niet of het verboden is een telefoonscherm aan te raken. Na de uitspraak van het hof zullen OM en politie mogelijk hun beleid aanpassen…….Lees verder op verkeerspro.nl

Laatste nieuws
Open chat