Als over dertig jaar overal in Nederland zelfrijdende elektrische auto’s rijden, levert dat de overheid en de maatschappij zoveel financiële baten op dat de consument maar de helft van de aanschafprijs zou hoeven te betalen. De overheid kan de andere helft financieren. Dat blijkt uit een analyse van adviesorganisatie KPMG.
KPMG deed onderzoek naar de maatschappelijke voor- en nadelen van zelfrijdende auto’s en de kosten en baten. Hierbij is uitgegaan van een situatie waarin alle auto’s in Nederland de komende dertig jaar vervangen zijn door een zelfrijdende elektrische auto.
“Het bedrijfsleven en de overheid kunnen een belangrijke stimulerende rol spelen in het omarmen van zelfrijdend vervoer”, zegt Frits Klaver van KPMG Sustainability. “Zeker als de overheid in staat wordt gesteld om hierbij een belangrijke financiële prikkel te geven.”
Voordelen
“In totaal levert een volledige invoering van de zelfrijdende elektrische auto de maatschappij en de overheid een bedrag op van 175 miljard euro”, zegt Klaver. “Om een volledige invoering ook te garanderen, is de overheid op basis van dit bedrag in staat om iedere burger tegemoet te komen met een subsidie van 54 procent van het voertuig, zonder dat dit ten koste gaat van de overheidsfinanciën.”
Uit de berekeningen van KPMG blijkt dat een volledige invoering van autonome voertuigen veel voordelen heeft. Klaver: “Met name op het gebied van luchtkwaliteit is veel winst te behalen. Over een periode van dertig jaar vermindert de CO2-uitstoot met de invoering van zelfrijdende elektrische voertuigen met 632 miljoen ton. Zoveel uitstoot staat gelijk aan 60,8 miljard aan maatschappelijke kosten. Dit zijn kosten door klimaatverandering, zoals veranderingen in landbouwproductiviteit en verzuring van de oceanen.”…….Lees verder op verkeerspro.nl