• Oudste rijschool van Nederland
  • Meer dan 55.000 geslaagden
  • 100% slagingspercentage
  • Volledige Bovag garantie
  • Standaard anti-slipcursus

Nascholing Code 95

Home / Rijbewijs / Nascholing Code 95

Nascholing Code 95

Rijschool Dekker biedt aan beroepschauffeurs ook de verplichte nascholing Code 95 aan. Alle houders van een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, krijgen in hun eerste periode van verplichte nascholing geen vijf, maar zeven jaar de tijd om aan de nascholingeis van 35 uur te voldoen. Dit betekent dat beroepschauffeurs:

  • met een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008, uiterlijk op 10 september 2015 een geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs moeten hebben.
  • met een rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, uiterlijk op 10 september 2016 een geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs moeten hebben.

De gecertificeerde cursussen die vrachtautochauffeurs vanaf 1 maart 2009 volgen, tellen al mee voor de verplichte nascholing. Na 2015 en 2016 wordt dit een terugkerende 5-jaarlijkse verplichting.

De nascholing moet bestaan uit cursussen die door CCV gecertificeerd zijn. Iedere chauffeur kan zelf een keuze maken uit de door CCV gecertificeerde nascholingscursussen. De enige eis is dat van de 35 uur nascholing een chauffeur minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen. Alleen cursussen met een V code tellen mee voor de vereiste 7 uur praktijktraining.

Hoeveel nascholing heeft u al gevolgd?

Om te kunnen zien hoeveel uren nascholing u als chauffeur al heeft gevolgd, kunt u met uw DigiD inloggen op https://mijn.ccvexamenhuis.nl . Hier treft u een overzicht van de door u behaalde examens, diploma’s / certificaten en de geregistreerde nascholingsuren.

Zowel vrachtauto- als buschauffeur?

Als u in het bezit bent van zowel een rijbewijs D met code 95 als een rijbewijs C met code 95, dan hoeft u per vijf jaar slechts 35 uur nascholing te volgen en niet 70 uur.

CCV adviseert chauffeurs om jaarlijks een deel van de nascholing te volgen en niet alle nascholing op het laatste moment te plannen. Als iedereen tot het laatste moment wacht, zou er een capaciteitstekort bij de opleidingen kunnen ontstaan, waardoor chauffeurs hun vakbekwaamheid niet tijdig kunnen verlengen.

Code 95 op het rijbewijs

Zodra u de verplichte 35 uur nascholing heeft gevolgd, geeft CCV aan de RDW door dat u voldoet aan de verplichte nascholing. De RDW geeft dit vervolgens door aan de gemeente. U krijgt de code 95 op uw rijbewijs voor een periode van vijf jaar.

Als u in het bezit bent van een rijbewijs afgegeven voor 10 september 2008 (D) of 10 september 2009 (C) krijgt u ook een code 95 op uw rijbewijs als u de nascholingsverplichting heeft afgerond. Echter: bij de eerstvolgende verlenging of omwisseling wordt de code geplaatst met als einddatum 10 september 2020 (D) of 10 september 2021 (C).

In veel gevallen lopen de geldigheidsdatum van rijbewijs en code 95 niet gelijk. Om u te helpen bij het bepalen van het moment van vernieuwing van uw rijbewijs en code 95 kunt u gebruik maken van de informatie .

Rijschool Dekker in Eindhoven

Wilt u aan de slag met de nascholing code 95 voor u zelf of uw chauffeurs, dan bent u bij Rijschool Dekker in Eindhoven aan het juiste adres. Niet alleen zijn wij de oudste rijschool van Eindhoven en nemen wij daarmee jarenlange kennis en ervaring mee, ook bieden wij kwaliteit en zetten wij onze klanten centraal. Uiteraard voldoen wij ook aan alle certificeringen en kwaliteitslabels die een goede opleiding garanderen.