• Oudste rijschool van Nederland
 • Meer dan 55.000 geslaagden
 • 100% slagingspercentage
 • Lid Bovag
 • Standaard anti-slipcursus

Motorrijbewijs (A)

Home / Rijbewijs / Motorrijbewijs (A)

Motoropstapdag

De motoropstapdag is de dag dat jij kunt proeven aan het motorrijden. In onderling overleg wordt er een datum en tijdstip afgesproken. Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier onderaan deze pagina.

Motorrijden is populair. Logisch, want op de motor voel je je vrij. Het is heerlijk om te toeren over binnenwegen en dijken, langs riviertjes en door bossen in binnen- en buitenland. Zo geniet je optimaal van de natuur en de omgeving.

Je begint je motoropleiding met een motoropstapdag. Een motoropstapdag is bedoeld om te kijken of je motorrijden echt zo leuk vindt als je denkt! Tijdens de motoropstapdag leer je de grondbeginselen van het motorrijden zoals wegrijden, schakelen, remmen enzovoort. Misschien heb je aanleg voor tweewielers en gaat het je allemaal makkelijk af, misschien kom je tot de conclusie dat je even goed zal moeten oefenen.

Tijdens de motoropstapdag houdt de instructeur nauwkeurig je vorderingen in de gaten. Na afloop van het praktijkgedeelte kan hij dan ook vrij nauwkeurig melden hoeveel lessen je nodig gaat hebben! Tijdens je motoropleiding kan je een jas, broek en helm van ons gebruiken.

Haal nu je motorrijbewijs met korting!

 

De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar.
Als je het A-rijbewijs haalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Hiermee mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je het A2-rijbewijs al hebt vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs 2 jaar in je bezit hebt.

Na het vervallen van code 80 mag je ook op een zware motor (A) rijden. Daar hoef je geen extra examen voor te doen, maar als je nog geen 24 jaar bent moet je wel een nieuw rijbewijspasje bij de gemeente aanvragen. Als je dat niet doet vervalt code 80 pas als je 24 bent. De verlaging van de leeftijd voor het A-examen is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Die geeft aan dat je vanaf je 21 jaar op een driewielig motorrijtuig met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden.

 • Daarvoor heb je rijbewijs A nodig.
 • Hiervoor moet je twee praktijkexamens doen, namelijk het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD).
 • Beide praktijkexamens leg je af op een tweewielige motor, er komt dus geen examen voor driewielige motorrijtuigen.
 • Voor het praktijkexamen AVB moet je geslaagd zijn voor het motortheorie-examen of in het bezit zijn van een geldig B-rijbewijs.
 • Voor het praktijkexamen AVD moet je eerst geslaagd zijn voor het motortheorie-examen.
 • Alleen als je al een rijbewijs voor de lichte motor (A1) of de middelzware motor (A2) hebt, hoef je geen theorie-examen meer te doen.

Voorbeelden

Ter verduidelijking, hierbij twee voorbeelden van het halen van het A-rijbewijs als je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs.

 1. Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs (middelzware categorie). Je haalt vervolgens op je 21e het A-rijbewijs (zware-categorie). Je krijgt dan code 80 op je rijbewijs vermeld. Op het moment dat je in dit geval twee jaar het A2-rijbewijs bezit, dus op je 22e, vervalt code 80. Je moet dan wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente.
 2.  Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs (middelzware categorie). Als je het A2-rijbewijs twee jaar bezit, haal je het A-rijbewijs (zware categorie) via het getrapte traject. Je krijgt dan geen code 80 op je rijbewijs vermeld.
 • A1: rijles vanaf 17 jaar. Vanaf 18 jaar examen. Max. 125cc. Max. 11 KW en altijd minder dan 0,1KW per KG. Theorie en praktijk examen in twee delen (AVB+AVD).
 • A2: Vanaf 20 jaar, mits je al 2 jaar A1 hebt! max. 35KW en minder dan 0,2KW per KG. Je hoeft dan alleen het praktijkexamen te doen.
 • A: Vanaf 22 jaar, mits minimaal 2 jaar A2 anders vanaf 24 jaar. Onbeperkt vermogen. Heb je A2? dan ALLEEN PRAKTIJK EXAMEN! Heb je nog geen motorrijbewijs? Dan theorie en praktijk in twee delen (AVB+AVD).

Voor meer uitleg hierover bel ons op 040-444 44 44 (08.30 uur tot 20.00 uur)

 

Wil jij weten hoe het is om motor te rijden? Schrijf je dan in voor de motoropstapdag

  Je naam (verplicht)

  Je geboortedatum (verplicht)

  Straat en huisnummer (verplicht)

  Postcode (verplicht)

  Woonplaats (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Open chat