VERBASTERDE AUTONAMEN; NEDERLANDERS ZIJN ER GEK OP!!

Verbasterde autonamen; Nederlanders zijn er dol op!

vrijdag 11 08 juli 2014Er zijn veel bijnamen voor automerken in omloop. Nederlanders maken vol overgave grapjes over andermans oude rammelbak. Maar ook gloednieuwe auto’s krijgen bijnamen. Iemand die apetrots is op zijn blinkende bezit, is immers een gemakkelijk doelwit voor plagerijen.

Dit bleek uit een onderzoek van het maandblad ‘Onze Taal’. Een Facebook-oproepje van ‘Onze Taal’ naar verbasteringen van automerken als Ford Fiasco leverde maar liefst driehonderd reacties op.

De meeste plaagstootjes die werden uitgedeeld, verwijzen naar bijvoorbeeld het uiterlijk van de auto (Toyota Lelica), de technische staat ervan (de Ford Eskrot) of naar het risico dat die auto vormt op de snelweg (Toyota Kamikaze).
Heel af en toe vond er een opwaardering plaats van de auto in kwestie, of klonken er lovende woorden (een Mazda werd bijvoorbeeld een Mazdarati, en een Ford Ka een Ford Kick Ass), maar dat zijn wel de uitzonderingen.

Top 5

Een top 5 op basis van het aantal inzendingen luidt als volgt:

1. Fiat Multivlaai/Multifaal (voor de Fiat Multipla)
2. Met Subsidie (Mitsubishi)
3. Ford Fietstas/Fiasco/Siësta (Ford Fiesta)
4. Nissan Deprimera (Nissan Primera)
5. Mutsebussi (Mitsubishi)

Anekdotes

Verder werden er onder de inzendingen anekdotes woordgrapjes over auto’s. Bijvoorbeeld over een grapjas die gesprekken over Daihatsu’s graag interrumpeert met ‘Gezondheid!’ Of over het gezin dat tijdens lange autoritten Twingo Bingo speelt (“Dubbele punten voor een goudkleurige!”). En iemand wist te melden dat er in Leiden jarenlang een metalband had bestaan met de naam Opel Kadeath.

Buitenland

Ook in het buitenland weten ze raad met grappen over automerknamen.
Zo wordt de Fiat Multipla in Engeland een ‘Ugly Bug’ genoemd. En een bijeenkomst van de Engelse Multipla-eigenarenvereniging heet daar dan ook liefkozend ‘Ugly Bug Ball’. (Zie video bij dit bericht.)
Er schijnt in Frankrijk geregeld een boer rond te rijden op een zescilindertractor van het merk Ford, onder het roepen van “Ford fort!”
In Duitsland worden grapjes gemaakt als “Lieber Mitsubishi als ohne”.
En in Tsjechië zelf betekent Škoda ‘jammer’ (en dat zegt wellicht genoeg…)

Afkortingen

Het komt ook geregeld voor dat automerknamen door creatievelingen worden geherinterpreteerd als afkortingen. Iedere letter van een woord zou dan zogenaamd steeds staan voor de eerste letter van een woord. Bijvoorbeeld:

– Beroerd Maar Waar (BMW)
– Carrosserie Is Treurig, Roest Op Elke Naad (Citroën)
– Deze Afgekeurde Ellendige Wagen Oogst Onbruikbaar (Daewoo)
– Duwen, Anders Fietsen (DAF)
– Fiasco In Auto Techniek (FIAT)
– Ford Onderdelen Rammelen Dagelijks (Ford)
– Lullig Apparaat Met Beroerde Onderdelen Rijdt Gevaarlijk Hard In Noord Italië (Lamborghini)
– Miserabele Auto Zonder Degelijke Afwerking (Mazda)
– Op Papier Erg Leuk (Opel)
– Vroeg Of Laat Veel Onkosten (Volvo)

×

 

Hi!

Klik hieronder op onze klantenservice chat en stel je vraag!

× Stel je vraag