Verkiezingen: dit willen de politieke partijen met de rijschoolbranche

Hoe denken politieke partijen over de toekomst van de rijschoolbranche? Wat zijn de belangrijkste thema’s uit de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen en wat moet hieraan veranderd worden om de branche gezond te krijgen? In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart vroeg VerkeersPro aan de fracties die op dit moment zitting hebben in de Tweede Kamer wat hun standpunt is ten aanzien van de rijschoolsector.

De partijen SP, VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks gingen in op het verzoek om hun visie te omschrijven in ongeveer 125 woorden. Overigens is SP de enige partij waarbij de aanpak van de rijschoolbranche ook aan bod komt in het verkiezingsprogramma: “Veiligheid in de auto begint bij het aanleren van veilig rijgedrag”, zo valt te lezen in het programma. “De rijschoolbranche gaan we verbeteren: voor beunhazen is geen plaats meer en aan gesjoemel met examens maken we een einde.”

De standpunten van de politieke partijen op een rij:

SP: Praktijkbegleiding moet op de schop

Eric Smaling, SP

“Een veilig verkeer begint bij een goede rijopleiding. De SP wil daarom de rijschoolbranche verbeteren. We zien een wildgroei aan rijscholen die lang niet allemaal een goede kwaliteit leveren. Aan de andere kant is er een heel praktijkbegeleidingscircus opgetuigd dat niet in staat blijkt om rotte appels er uit te halen.

De SP wil in elk geval drie zaken verbeteren. Ten eerste moet de praktijkbegeleiding op de schop. We schrappen het examengedeelte en vervangen dat door een verplichte bijscholing waar ruimte is voor het uitwisselen van ervaringen. Ten tweede moet de opleiding verbeteren. We verhogen de toelatingseisen en we willen meer aandacht voor ondernemerschap. Ten derde pakken we sjoemelaars hard aan door actievere controles en strengere regels. Zo moet er een verbod komen op spookrijscholen.”

Eric Smaling, Tweede Kamerlid voor SP

VVD: Malafide rijscholen uitsluiten bij het CBR

“Voor een goede verkeersveiligheid zijn goede rijinstructeurs en rijscholen een must. Gelukkig werken iedere dag tal van betrokken rijinstructeurs hier hard aan. Maar in de branche zijn ook malafide rijscholen en rijinstructeurs actief die daarmee de boel voor de rest verzieken.

Het wetsvoorstel WRM is een eerste stap om de kwaliteit van de rijscholenbranche te vergroten, maar het biedt in onze ogen nog te weinig mogelijkheden om snel en effectief op te treden tegen deze wanpraktijken. De VVD is in gesprek is gegaan met alle betrokken partijen, om te kijken welke aanpassingen nodig zijn om korte metten te maken met misstanden in de branche, zoals het kunnen uitsluiten van malafide partijen bij het inschrijven bij het CBR. We willen in ieder geval dat het Nederlands als duidelijke taaleis gaat gelden.”

Barbara Visser, Tweede Kamerlid voor VVD

Lees verder op verkeerspro.nl

×

 

Hi!

Klik hieronder op onze klantenservice chat en stel je vraag!

× Stel je vraag